הקריירה התעסוקתית שלנו מהווה ציר מרכזי וחשוב בחיינו, המשפיע בצורה מכרעת לא רק על הסטאטוס החברתי-כלכלי שלנו, אלא גם על הסטאטוס הפסיכולוגי-נפשי, הדימוי והערך העצמי, תחושת המיצוי והמימוש האישיים, תחושת המסוגלות והביטחון, הקבלה העצמית, מצב-הרוח, ובהסתכלות הכוללת - גם על מצב בריאותנו הנפשית והפיסית.
פסיכולוגיה תעסוקתית הינה תחום מומחיות מוכר בארץ עפ"י חוק. פסיכולוג תעסוקתי מומחה עובר הכשרה מקיפה ותהליך התמחות ארוך, שמטרתו להכשיר אנשי מקצוע לבצע התערבויות פסיכולוגיות מגוונות על הציר החברתי-תעסוקתי הכל-כך משמעותי בחיינו. במובן זה, חשוב לערוך הבחנה בין פסיכולוג שסיים תואר שני (שמוגדר כ"פסיכולוג"), לבין פסיכולוג שעבר, לאחר תום לימודיו, התמחות שנמשכת לרוב 4 שנים, עמד בבחינות של משרד הבריאות והוכר כ"פסיכולוג מומחה".
במהלך הקריירה, לא מעט אנשים נתקלים בקשיים, בלבטים, בבעיות ובחסמים שונים - המונעים מהם התמודדות יעילה או יכולת להתקדם ולממש עצמם בקריירה. לדוגמא:
- תחושה של חוסר מימוש עצמי ותקיעות
- חוסר הצלחה ממושך בקבלה לעבודה ובראיונות עבודה
- התלבטות לגבי תכנון העתיד התעסוקתי-לימודי
- הימצאות בצומת של קבלת החלטה
- מצבי משבר, מתח ממושך, לחץ ושחיקה בעבודה
- בעיות המונעות קידום ומימוש בקריירה (פחד קהל, חרדה חברתית וכד')
- בעיות המצמצמות את המימוש בקריירה (פחד טיסה, פחד מעליות, פחד נהיגה, אסרטיביות וכד')
- קשיים בכניסה לתפקידים חדשים, תפקידי ניהול וכד'
במקרים אלו, פסיכולוג תעסוקתי יכול לבצע תהליך של אבחון והערכה ולהמליץ על תהליך ייעוצי או טיפולי מתאים, הכל בהתאם להכשרות ולמיומנויות שרכש הפסיכולוג התעסוקתי. תשומת לב מיוחדת צריכה להינתן לקשר המיוחד שנוצר בין הפסיכולוג התעסוקתי לנועץ או למטופל. חשובה מאד הרמה המקצועית וההכשרות של הפסיכולוג, אך גם תכונותיו האישיותיות, גישתו וסגנונו, יכולתו להבין ולהכיל את הפונה אליו - על מנת להפיק קשר ייעוצי-טיפולי אפקטיבי.
מרבית ההתערבויות של הפסיכולוג תעסוקתי הינן קצרות-טווח. במקרים מסויימים, פגישה ייעוצית אחת יכולה להספיק. במקרים אחרים, נדרשות מספר פגישות על מנת להשיג את המטרות הייעוציות. במקרים של טיפול פסיכולוגי בבעיות בתחום החברתי-תעסוקתי בד"כ מדובר בתהליך שנמשך מספר חודשים.
המוכנות של הפרט לשתף את הפסיכולוג בבעיות שפוגמות בקריירה שלו, לצד המוטיבציה שהפרט מצליח לגייס בשינוי המצב הקיים - אלו גורמים מכריעים ביותר על עיצוב הקריירה התעסוקתית או הניהולית שלנו. לא פעם ישנם היסוסים והתלבטויות, אולי אפילו ספקות, לגבי היכולת לבצע שינוי. מנסיוני, תהליכים שמבצע פסיכולוג תעסוקתי - אבחון פסיכולוגי, ייעוץ תעסוקתי, טיפול פסיכולוגי - יכולים להשפיע השפעה מכרעת על הקריירה התעסוקתית של כל אדם.
אם הקריירה התעסוקתית או הניהולית חשובה לכם - עשו את הצעד הראשון. פנייה אל פסיכולוג תעסוקתי מומחה תוכל לפתוח לכם אופקים חדשים בקריירה.
המאמר לקוח מתוך האתר של הכותב:
מוטי כהן, פסיכולוג תעסוקתי ופסיכותרפיסט מומחה. מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT). עוסק באבחון פסיכולוגי, ייעוץ תעסוקתי, טיפול פסיכולוגי במגוון בעיות וחסמים בתחום החברתי-תעסוקתי: פחד קהל, חרדה חברתית, פוביות טיסה/נהיגה/מעליות, ביישנות, דימוי עצמי וביטחון עצמי, אסרטיביות, מצבי דחק תעסוקתיים, שחיקה ועוד. טל': 050-7676704 אתר: http://www.psychol.co.il